Att bli hästägare

 

För en tid sedan blev Claes uppringd utav en person som var intresserad av travsporten. Han ville nu ta steget från att "bara" vara spelare till att faktiskt äga en travhäst. Helt utan egna erfarenheter eller kunskap och utan bekanta att fråga ringde personen först till ST (travsport.se), för att sedan ringa till travbanan Solvalla, och därifrån bli tipsad om att ringa Claes Sjöström.

Claes tar emot samtalet och svarar på alla mannens frågor, helt ovetandes om att det egentligen var tidningen Travronden som hade ringt honom! Samtalet gick sedan att läsa ord för ord i Travrondens tidning, där det ingick i en ny artikelserie som helt enkelt handlar om att bli hästägare och att äga häst.

 

Vi tycker att artikeln gav en ärlig och riktig bild utav hur det faktiskt går till att köpa sig en travhäst. Därför har vi nu valt att publicera delar utav artikeln, så att ni som funderar på att kanske ta steget och skaffa en häst, kan få svar på era frågor och funderingar! Frågorna är markerade med "R" (Travrondens fikitiva person "Roland"), och svaren från Claes, "C".

 

 

R: Hej Roland Forss heter jag. Jag är inne på att kanske köpa och börja äga häst, men jag vet ingenting egentligen om hur det går till och var man ska börja.

C: Kul! Jag älskar trav och ser det både som jobb och hobby. Men vad man ska ha klart för sig om man inte ägt förut är att det ofta kostar mer än vad tror och det kommer oftast in mindre än vad man tror.

R: Nä, av vad jag har läst och sett på TV så ska man väl ha en del tur om det ska gå runt.

C: Exakt, men det är verkligen en superkul hobby. Grundkostnaden för att ha en häst i min träning är ungefär 10 000:- i månaden. Det är 320kr om dagen om de har fyllt 2 åe- Innan de har fyllt 2 år är det billigare, 275kr om dagen. Och sen när de börjar starta tillkommer ofta lite mer kostnader.

Som till exempel veterinärkostnader, startavgifter, transporter, utselningsavgifter till skötarna. Så det är sådant som tillkommer på de som startar.

Och ofta behöver de lite mer hjälp av massörer eller liknande. Man kan se dom som elitidrottsmän helt enkelt, det krävs en del underhåll. Det måste man vara inställd på innan.

 

Sen att köpa häst, så finns det lite olika vägar att gå. En är ju som Rixallsvenskan, att man köper en häst som är två som snar ska fylla tre år. Hyfsat långt komna, kvalade, som har visat att de nästan är framme och redo för start.

Rixhästarna har haft en budget på mellan hundra och tvåhundratusen. Vissa av de hästarna blir riktigt hyggliga, men man får inte riktigt chansen att välja bland de riktiga topphästarna. Men man kan alltså få en ganska bra häst med det upplägget, och dessutom ha ganska nära till start.

 

Sen kan man ju också satsa på en unghäst från någon utav auktionerna. En som är 1½ år och inte inkörd ännu. Då har man chansen att hitta en kulltopp, även om det inte är den dyraste just då. Å andra sidan är en sådan häst helt oprövad, och kan lika gärna aldrig komma till start. Dom bästa kan gömma sig där, lika gärna för 50 000:- som för 500 000:-. Även fast risken är större för den högre summan såklart.

 

R: Men, hur ska man göra i min sits då?

Jag som inte kan det rätta värdet på en häst?

 

C: Ja då är det bra att ta hjälp utav en tränare. Det finns många tränare som är villiga att hjälpa till med köp av en bra häst för att få nya kunder. Så får man lägga upp en budget, bestämma i vilken prisklass man letar, och sedan utgå därifrån.

 

R: Så om jag har en budget på mellan 50 000 & 100 0000 kr, vad skulle du då rekommendera?

 

C: I den prisklassen skulle jag rekommendera en unghäst faktiskt. Fast då ska man komma ihåg att det säkert är 100 000 kr i kostnader innan hästen kommer till start, med träningsavgifter och allting.

 

Men om du har ett större kapital, låt säga 150 000 till 200 000 kr, då kan det absolut vara läge att köpa en tvååring som kanske bara har ett halvår kvar till start. På så vis blir totalkostnaden för hästen när den startar ganska likt, med skillnaden att insatsen för själva hästköpet är betydligt högre. Vilket är ganska logiskt. Men jag rekommenderar att om du ska satsa på en häst, en första häst, då tycker jag att du ska hitta en som är ganska nära start. Annars blir det ju ett helt år med väntan.

 

R: Men.. Hur hittar man rätt häst då??

C: Tja, jag rör mig ju mycket i hästkretsar där man får en hel del erbjudanden och möjligheter till olika hästköp. Om det är uppfödare, tränare eller ägare som har för mycket hästar och vill minska ner på kostnaderna.

För som sagt, det är inte själva hästköpet som är den stora kostnaden, utan det är månadskostnaderna.

 

R: Men hur mycket kan det skilja sig från månad till månad?

C: För min del ligger en unghäst på ungefär 10 000 kr i månaden. Så kanske det kan bli upp till 15 000 kr under en tävlingsmånad i totala kostnader. Och så kan det bli ännu mer om den springer in pengar för då tillkommer ju provisionen på 10 %.

R: Men hur många är det som går runt ungefär?

C: Sånt finns det ju statistik på, men det är inte så många som går runt. I mitt stall måste en häst tjäna ungefär 150 000 kr om året för att gå runt, för det är ungefär vad en häst kostar att ha för ett år.

Det är ingen majoritet som gör det. Men sen är det ju det här att det är roligt också. Så frågan man måste ställa sig är helt enkelt hur mycket man är villig att lägga på sin hobby, och hur roligt man tycker det här är. Men vi gör åtminstonde allt vi kan i mitt stall för attdet ska vara så kul som möjligt att vara hästägare.

 

R: Hur är det med förmåner och sådant om man är hästägare? Vad får man som bonus?

C: Som hästägare hos en Solvallatränare får du två hästägarkort, som gäller som fritt inträde till Solvalla året runt, och med tillträde till stallbacken då förstås. Så får man Solvallaprogrammet hemskickat varje vecka, oavsett om man har starthäst eller inte.

R: Hur ofta får man komma och hälsa på sin häst då?

C: Har man häst i träning hos mig så får man komma och hälsa på precis när man vill. De mest frekventa besökarna av mina hästägare kommer åtminstonde en gång i veckan. De som verkligen gillar att vara med i smeten mycket och alltid är med när hästen tävlar och så.

Sedan har jag haft hästägare som jag aldrig ens har träffat även fast jag har haft hästen i träning i över ett år, så det är väldigt olika. Vissa kommer till banan, andra ser bara sin häst på TV eller ATG Live. Fast det vanligaste är att man kommer ut någon gång då och då.

 

R: Så jag skulle kunna träffa dig, ge dig en budget, och sedan låta dig sköta jakten helt enkelt?

C: Ja, då skulle jag kunna jaga fram några olika, som jag tycker verkar vettiga och som jag skulle kunna tänka mig att ha i träning.

R: Det låter ju bra. Hur fungerar det förresten om en häst faktiskt går så bra att den springer in en del pengar, hur får man pengarna då?

C: Det där är väldigt centralstyrt i dagsläget, där jag som tränare jobbar gentemot Svensk Travsport. Jag rapporterar in via datorn varje månad, med träningskostnader och liknande, sedan räknas allting ut mer eller mindre automatiskt därifrån. Så den 15:e varje månad kommer en räkning eller en utbetalning beroende på hur hästen har tävlat.

 

Förr i tiden var det mer "dealande" hit och dit men nu sköts allting väldigt prydligt.

Dessutom kan man ju dra av momsen vilket väl är ett måste om man ska få ner kostnaderna.

Det kan man ju även göra som privatperson numera.

 

R: Okej det låter ju bra. Det var mycket att ta in men ett givande samtal. Jag ber att få återkomma.

C: Man är alltid välkommen att ringa. Och om man vill träffas personligen så är det bara att styra upp en fika på Solvalla eller här hemma på gården. Det är bara att ringa så fixar vi det!

 

Källa: • Travronden • Nummer 16 • 25 februari 2011 •

Stall Sjöström  • Östra Vreten • 762 95 Rimbo • Mob: +46 (0)705-869938 • claes@stallsjostrom.com

  • Facebook Social Icon