Träningsfilosofi

 

Nedan följer en liten beskrivning om hur jag lägger upp träningen och målen för de olika ålderskategorierna. Detta är bara riktlinjer, träningen är alltid anpassad efter varje individs behov.

 

1- och 2-åringar

De första 1-åringarna kommer till stallet i början på augusti och de sista som kommer in brukar komma straxt efter kriterieauktionen i oktober. Till en början vänjer vi hästarna vid huvudlag samt sele, och sedan börjar tömkörningen. När hästen förstår alla kommandon och känns trygg så sätts den i vagn. Inkörningen brukar ta ungefär en månad.

 

Den första månaden utav inkörningen/uppträningen sker på rundbanan. Till en början får unghästarna jogga 5 dagar i veckan, för att sedan gå ner på 4-5 dagar i veckan, och slutligen 3 dagar i veckan. Från augusti-september och fram till årsskiftet höjs träningsdosen successivt från 2 km upp till 12 km per träningstillfälle.

 

Efter årsskiftet, som nyblivna 2-åringar, körs de 3 dagar i veckan, fast lite tuffare än tidigare. De får nu gå två motionsturer på skogsvägarna samt ett pass på rundbanan. Det är ett pass utav lättare fartträning som de alltid får gå minst två och två, för att lära sig att gå tillsammans. Från årsskiftet fram till sommaren höjs även dosen från 12 km till 15 km per träningstillfälle.

 

Målsättningen för 2-åringarna är att gå premielopp under sommaren, någon gång mellan maj-aug. Riktiga snabbjobben börjar i Mars-April, då det blir sommarbanor och vi kan ta ur broddarna ur skorna. Från det fram till premieloppet tränas de successivt ner från ca 2 minuter till 1.30 i tider. Innan premieloppet tar vi in hästarna minst en gång till Solvalla för att få bekanta sig med banan, stallbacken, alla reklamskyltar osv.

Efter premieloppet får hästen en veckas vila. Sedan läggs träningen om till intervallträning på rakbanan, 2 dagar i veckan, samt en dag motion i skogen. Efter Ca 2 månader av intervallträning efter premieloppet får hästarna åka in till Solvalla igen för att stämma av dagsstatus, och om vi eventuellt ska sikta på start som 2-åring eller träna på inför start som 3-åring. Jag startar gärna hästarna som 2-åringar, men enbart om de visar sig vara mogna och färdiga för det och om de visar sig ha talang, men det är inget krav med 2-års start.

 

 

Äldre hästar

Vinterträningen består utav körning 3 dagar/vecka och då går de 1,5 mil i skogen med 10 backintervaller inbakade. På vintern kan även isträning förekomma, beroende på väder. Från stallet är det 3km till sjön där ett varv runt är ungefär 3000m.

 

På sommaren är träningen varierad och kan består utav 2 dagar snabbjobb per vecka, och då oftast intervall på rakbanan varierat med snabbjobb på rundbanan, alternativt lite tyngre men skonsam träning på vår sandbana där hästarna i regel går 3x1500m med skritt emellan. Utöver sandbanan/snabbjobb händer det att hästarna går motion och då kan det vara både ridning eller jogging för vagn beroende på vad som passar individen bäst.

 

 

Mycket utevistelse

På sommarhalvåret går de flesta hästarna ute dygnet runt. Jag tycker att det gör hästarna starkare, friskare och det minskar risken för skador. Oftast går hästarna ihop två eller fler i hagen då den sociala biten är viktig även den för en glad och positiv häst!

 

Unghästarna har vindskydd i sina hagar så de kan gå ute året om. Sedan årskullen 2010 har vi haft 1-åringarna ute året om och sedan dess känns dom starkare och friskare än dom åren unghästarna stod på box. De går uppdelade alla ston för sig och alla hingstar för sig så länge det är möjligt.

Våra hagar är väl tilltagna så att hästarna har stora ytor att röra sig på och i de flesta av hagarna finns det ligghallar som skydd för regn och vind, men även på sommaren då hästarna gärna söker skugga från den värmande solen.